Posted by Yvonne on 15.12.2014


We are really proud to see the SAHMRI take out a swathe of local and international design awards this year, confirming its place as one of Australia’s newest architectural icons.

The South Australian Health and Medical Research Institute in Adelaide (SAHMRI) houses 670 researchers over nine fully flexible wet and dry laboratory modules, all designed to PC2 standards, which sit alongside vivariums, a cyclotron, and associated public areas.

L7 signage_Sahmri

L05-ID_Sahmri

L8 signage_Sahmri

On the back of the work we are doing for the new Royal Adelaide Hospital, Woods Bagot engaged us to develop a complete signage package for this iconic building.

As per Woods Bagot’s website: “The building form is expressed by its unique triangulated dia-grid facade inspired by the skin of a pine cone. The form and its articulated skin adapt and respond to its environment, becoming a living organism. The triangulated structure and articulated sunshade allows for a singular skin to the building to create a sculptured object.”

exterior signage

Driven to make the signs feel like they are part of the architectural fabric (and not just screwed on top of it), we developed the design together with the architects and interior designers from Woods Bagot. This allowed us to have space for signage elements cut out of the joinery, have illumination incorporated into the joinery, and have large sized graphics painted onto concrete walls in the carpark.

L04-Directional-signage_blog

L01 sign

TOL-sign-SAHMRI-acrylic-edge

toilet-signage

For the exterior sign elements, SAHMRI chose a sculptural expression of the building footprint, which we then clustered to create a landmark identifying the path to the main entrance. In the interior, the use of strong coloured, integrated elements and the clever window graphics make the end result feel as if it is the work of the architects.

DSC_0807_